Çiftler arasında iletişim özellikleri nelerdir?
- Doç. Dr. Alparslan Cansız
- 30 Eki 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 31 Eki 2023
İletişim iki ya da daha çok sayıda insanın birbirlerine düşünce, duygu ya da herhangi bir bilgi türünün çeşitli yollar aracılığıyla aktarılmasıdır. Sözlüğe bakıldığında ilk karşımıza çıkan bu tanımın kişilerin birbirini anlamasını ifade eden ikinci bir başlığı daha vardır. Sadece aktarımın tek taraflı olduğu, iletilen mesajın karşı taraftan anlaşılmadığı durumlarda sağlıklı bir iletişimden bahsetmek güçtür. Özellikle günümüz iletişim çağında ve insanlar arasında iletişimin bu kadar gündemde olduğu bu zamanda genellikle aktarımın bir şekilde yapıldığı ama anlaşılmanın yetersiz kaldığı dikkat çekmektedir.
İletişimin içine hem sözlü hem de sözel olmayan tüm davranışlar girmektedir. Sözel olmayan davranışların içine jest, mimik ve diğer bedensel her türlü işaretler girmektedir. Sözel iletişimin bir kısmı ses tonu, vurgular, ses hızı gibi özellikler de beden dilinin önemli özelliklerindendir. Yine sözel olmayan iletişimin en önemli bileşenlerinden biri de göz temasıdır. Göz temasının sağlanmadığı konuşmalar iletişimin önemli bir yönünden mahrum kalmaktadır. Çiftler arasındaki her türlü davranış iletişim özelliği taşımaktadır. Bu nedenle sözel olmayan davranışlarının da hem anlaşılır olması gerektiği hem de iletişim yani mesaj kaygısı taşımasa da karşı tarafın bundan bir anlam çıkarabileceği akılda tutulmalıdır. Bu yönüyle iletişimi daha kapsamlı bir bilgi aktarımı olarak akılda tutmak gerekmektedir.
Bakıldığında çiftler, eşler, partnerler arasındaki iletişim insanlar arasındaki diğer iletişim türlerinden çok fark göstermemektedir. İletişime dair temel kuralları çiftler arasında da geçerlidir.
İletişim günlük dilde daha çok haberleşme şeklinde kullanılmakta iken, konu çiftler olduğunda tek başına ‘haber verme’ özelliği yeterli değildir. İletişim için özellikle de bozulmuş çiftler de tekrar tesis etmek için tek başına konuşmak ya da haber paylaşırcasına iletişim yeterli değildir. İletişim için uygun yer/zaman ve koşullar elden geldiğince sağlanmalı ve iletişim için psikolojik ve fizyolojik olarak sağlıklı olunmalıdır.
İletişimin nasıl yapılacağı insanlar sayısınca ve onların kombinasyonları adedince farklılık gösterebilir ve bunların çoğu olağan olarak kabul edilebilir. Bu nedenle sağlıksız iletişimin özellikleri sağlıklı kaliteli iletişimin özelliklerinden daha çok öne çıkmaktadır.
Comentários