top of page

BİREYSEL PSİKOTERAPİ

Psikoterapi Nedir?

     Psikoterapi, bir kişinin davranış, duygu ve düşüncelerinde farkındalık ya da değişikliği hedefleyen, bunu da kişilerarası etkileşim aracılığıyla uygulayan bir tedavi yöntemidir. Halk arasında konuşma tedavisi ya da kısaca terapi olarak bilinmektedir. Şu an için günümüzde 300’den fazla yapılandırılmış terapi yöntemi olduğu bilinmektedir. Farklı kuramsal altyapılara sahip bu yöntemler, farklı hedeflere ve yöntemlere sahiptir. Belki de en önemli ve olması zorunlu olan ortak paydaları kişinin iyilik halinin tekrar kazanılmasıdır. İşlevselliğin geri kazanılması, sosyal ilişkilerin tekrar kurulması ve anlamlı bir yaşam terapilerin ortak hedefleri olarak sıralanabilir.

     Günümüzde psikoterapiler bireysel grup ya da çift/aile terapileri şeklinde yürütülebilmektedir. Ayrıca günümüz teknolojilerinin koşullarında yüz yüze seçeneğine ek olarak online (çevrimiçi) ya da artırılmış gerçeklik gibi uygulamalar ile de yapılabilmektedir.

DeWatermark.ai_1716849629632.png

Bireysel Psikoterapi Ne Değildir?

     Yakın zamana kadar herhangi bir terim ya da uygulamanın açıklamasın yaparken ne olduğu yeterli gelirken, günümüzde kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ve artan bilgi kirliliği nedeniyle bir kavramın ne olmadığını açıklamak da önem kazanmıştır.  Öncelikle bireysel psikoterapilerin ruh sağlığı alanındaki uzman kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir. Ruh sağlığı alanındaki yetkinlik tanımlarının boşluğu nedeniyle bu alanda uzman olmayan, uzmanlığı belgelendirilmemiş kişilerin uygulamaları kişiye yarardan ziyade zarar verebilir. Ayrıca psikoterapi; sadece bir konuşma, sohbet, dinleme, öğüt verme, bir fikri dikte etme, psikoterapistin ahlak ve değer yargılarına hastanın çekildiği bir süreç değildir. Kişinin kendinde sorun olarak tanımladığı alanların, belirtilerin psikolojik alt yapısını anlama ve bu doğrultuda kişinin ulaşmak istediği yere olan yürüyüşüne kılavuzluk etmektir.

Hangi Bireysel Psikoterapi Türleri Bulunmaktadır?

     Yukarıda ifade ettiğim gibi 300’e yakın psikoterapi yöntemi olmakla birlikte, tüm yöntemler birkaç ana başlıkta toplanabilir. Günümüzde en sık tercih edilen yöntemler psikodinamik psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi, şema terapi, yeni kuşak bilişsel davranışçı terapiler, varoluşçu terapiler başlıklarında sıralanabilir. Bu terapilerden psikodinamik terapi gibi yöntemler kişinin süregiden içsel çatışmalarını tanımasını, hayatındaki direnç alanlarına fark etmesini ve kazanılan içgörü ile tutum ve davranışlarında değişiklik öngörmektedir.  Bilişsel kuramı temel alan terapiler daha çok düşünce sistematiğine odaklanır. Düşünce içeriğinde yapılacak müdahalelerin davranış ve duygu üzerine olan etkisini hedeflerler. Yeni kuşak bilişsel davranışçı tedaviler davranışı ve davranış benzeri içsel deneyimleri kuramlarının merkezine koyarlar ve değişimin davranış düzleminde gerçekleşmesini hedeflerler.

Bireysel Psikoterapi Nasıl Uygulanır?

     Yüz yüze konuşarak ortaya çıkan etkileşim psikoterapi uygulamasını oluşturur. Sadece konuşmak uygulama için yeterli değil, aynı zamanda görüşme süresince gözlem yapılması ve anlık değişimlere uygun şekilde terapinin revize edilmesi gerekmektedir. Günümüz koşullarında online ya da telefon ile de uygulanabilmektedir. Burada temel belirleyici olan hasta/danışanın ihtiyaçları olmaktadır. Uygun ortam sağlandıktan sonra yeterli sürede (45 dakikadan az olmamak koşuluyla) psikoterapi uygulanabilir. Kişinin kendini rahat hissettiği, temel ihtiyaçlarını giderdiği, iletişime uygun hissettiği anda psikoterapi uygulanabilir.

 

Bireysel Psikoterapinin Faydaları Nelerdir?

     Başvuran kişinin belirtileri doğrultusunda yapılan terapi görüşmesinde, bu belirtilerin sebeplerini anlayabilmek, belirtilerin değişimine yönelik uygun yaklaşımın geliştirilmesi hedeflenir. Psikoterapist ve danışan/hasta arasında önceden belirlenen süreç ve sonuçlar terapinin ilk hedefidir. Sağlıklı yürütülen terapi sonrasında öncelikli olarak bu sonuçlara ulaşmak beklenir. Dahası kişi yaşadığı belirtilerin kökenlerini bu görüşmeler ile anlayabilir ve bu sebeplere yönelik bir farkındalık geliştirebilir. Ayrıca yaşamın daha anlamlı ve zengin olması, kişinin değerleri ile uyumlu bir yaşamı benimsemesi psikoterapinin ana faydalarından biridir.

 

Hangi Psikoterapiyi Almalıyım?

     Hangi bireysel psikoterapinin size uygun olduğu terapistiniz ile birlikte verebileceğiniz bir karardır. Öncelikle kanıt desteği olan ya da psikolojik belirtilere iyi geldiği bilinen bir terapinin seçilmesi gerekir. Ayrıca seçilen bu terapinin mevcut belirtiler için de faydalı olduğunun gösterilmiş olması gerekmektedir. Terapi görüşmesine gelmeden önce araştırma yapabileceğiniz gibi, ilk görüşme sırasında da terapistinizden de mevcut yöntemleri öğrenebilirsiniz. Bu açıdan tüm seçenekler masaya yatırıldıktan sonra terapistiniz ile birlikte karar vermeniz uygun olacaktır.

Nasıl Bireysel Psikoterapi Alabilirim?

     Psikiyatristler ya da klinik psikologlar tarafından terapi uygulanmaktadır. Eğer siz de terapiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız ve Ankara’da yüz yüze görüşme gerçekleştirmek isterseniz 0545 504 05 06 numaralı telefondan kliniğimizden randevu alabilir ve görüşmenizi gerçekleştirebilirsiniz.

back (1).jpg
bottom of page