AİLE ve ÇİFT TERAPİSİ
Aile ve Çift Terapisi Nedir?
Psikoterapilerin özel bir dalı olan aile ve çift terapilerinde ana amaç ve çalışma alanı çiftler arasındaki aile içi yakın ilişkinin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesidir. Bu terapilerde aile bir sistem olarak ele alınır ve içindeki tüm dinamikler birlikte değerlendirilerek değişim amaçlanır. Ayrıca bireyler tarafından dile getirilen mevcut sorun, kökeni ne olursa olsun bireye özgü ya da ona ait değil ilişkide/sistemde yaşanan aksaklıkların bir yansıması ya da dışavurumu olarak ele alınmaktadır. Çift terapisine başvuran kişiler genellikle yaşanan sorunların diğer partnere ait olduğunu dile getirme eğiliminde iken, terapinin başlangıcında bu kural genellikle ilk dile getirilen ifade olmaktadır.
Her ne kadar her bireyin kendine ait duygu, düşünce ve davranışı olsa da duygusal bir ilişkide bireye özgü bu deneyimler yerini ilişkiye özel formlara bırakabilir. Genellikle aslında öyle biri değil ama benim yanımda iken böyle davranıyor gibi serzenişleri sıkça duyarız, bu ifadeler bahsettiğim durumu özetler niteliktedir. Söz konusu insan etkileşimi ve yakın duygusal ilişkiler olduğunda bir artı bir iki etmemektedir.
Ayrıca yakın ilişkiler bireyin hem ruhsal sağlığı hem de yaşam doyumu üzerine belirgin etkiler taşımaktadır. Sağlıklı ilişkilerde hem ilişkiye dair hem de bireysel doyum daha fazladır ve kişilerin ruhsal belirtilerden korunma fırsatı sağlanır.
Aile ve çift terapileri gelişen dünyada ve modern yaşamda her zamankinden daha önemli bir rol oynamaktadır. Kişilerin ilişkileri dışındaki sorunlar ister istemez ilişkilerine yansımakta ve kişiler için sığınacakları güven bir liman olarak değerlendirilebilecek ilişkilerini zedeleyebilmektedir.
Aile ve Çift Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanabilir? Kimler Yararlanabilir?
Aile ve çifti ilgilendirebilecek her türlü psikolojik/psikiyatrik tabloda aile ve çift terapisi yardımcı olmaktadır. Özellikli olarak sıralayacak olursak;
-
Çiftler arası iletişim sorunları
-
Boşanma
-
Aldatma
-
Aile yaşamında değişiklikler (iş değişikliği vb.)
-
Aile bireylerinde sağlık sorunları (engelli çocuk vb.)
-
Ebeveynlik becerileri
-
Kayıplar (yas vb.)
-
Göç etmiş aileler
Bu durumların dışında aile mahkemeleri de kişileri mahkeme sürecinde aile terapisine yönlendirebilmektedir.

Aile ve Çift Terapisi Nasıl Uygulanır?
Aile ve çift terapilerinde yaklaşıma göre farklılık gösteren uygulamalar olmakla birlikte, temel kural olarak çiftler birlikte olarak görüşme seansına alınır. Görüşme sırasında gözlemlenecek olan çiftler arasında iletişim ya da değerlendirilmesi gereken çiftin ilişkisine ait sorunlar birlikte görüşme yapmayı zorunlu kılmaktadır. İstisnai durumlarda terapist çiftlerden birini yalnızca dinleyebilir. Bununla birlikte içeriğine odaklanmadan diğer bireye bu görüşmenin gerekçeleri hakkında bilgi verir.
Genellikle ilk seans 90 dk sürer ve bu ilk değerlendirme görüşmesinde çifte süreç hakkında bilgi verilir. Ele alınacak koşulun özelliğine de bağlı olarak çiftler terapiye devam etme yönünde karar verirlerse genellikle 8-15 seans süren aile ve çift terapisi başlatılmaktadır.
Çiftin sorununu ele almak için geliştirilmiş birçok yaklaşım bulunmakla birlikte çifte uygun olan yöntem çift ve terapist ile ortaklaşa karar verilir. Son zamanlarda popüler olan aile dizilimi gibi uygulamalar kanıt düzeyinde aile ve çift terapisi yaklaşımları arasında yer almamaktadır.
Aile ve Çift Terapisi Almak İstiyorum, Ne Yapmam Gerekiyor?
Aile ve çift terapisi bu alanda çalışan psikiyatristler ya da klinik psikologlar tarafından uygulanabilmektedir. Yukarıdaki belirtiler ya aile içi sorunları olan çiftler için aile ve çift terapisi uygundur. Eğer siz de aile ve çift terapisine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, Ankara’daki kliniğimizde yüz yüze aile ve çift terapisi uygulanabilmektedir.
